18.9.21

Saako pahaa vastustaa pahalla?

– Kooran laki kieltää aseiden käytön, Tessi sanoi. – Minun vastuullani on muistuttaa siitä, koska äiti on vankina.

– Hallitusvalta ei Sirpissä periydy, Kare sanoi.

– Ei periydykään, Tessi sanoi. – Mutta äiti on elossa, valta on yhä hänellä. Ja Kooran lait ovat voimassa.

– Kooran lait eivät merkitse mitään Vuorimaan sotilaille, Kare sanoi. – Emme voi noudattaa niitä yksipuolisesti.

(Kirjasta Kuuman tuulen aika)

Vuorileijonan varjo -sarjan perimmäisenä aiheena on kysymys siitä, saako pahaa vastustaa pahalla. Sarjan alkutrilogiassa kysymys muuttuu käytännöllisempään muotoon, kun on ratkaistava, saako väkivaltaista valloittajaa vastustaa väkivallalla. Tessi ja Kare päätyvät erilaisiin ratkaisuihin, mutta kumpikaan ei lopulta ole täysin varma siitä, mikä on oikein.

Fantasian kirjoittaminen tarjoaa mahdollisuuden pohtia asioita pelkistettyinä, vapaana niistä kytköksistä, joita ihminen on muodostanut oman aikansa aatteisiin ja uskontoihin. Vuorileijonan varjo -sarjan maailma on muotoiltu muistuttamaan sitä, mikä Välimeren ympärillä oli noin 3000 vuotta sitten, mutta eettiset ja uskonnolliset käsitykset on sepitetty sellaisiksi, että ne vastaavat yleisiä, ajattomia vaihtoehtoja, joita ihminen on eri paikoissa ja eri aikoina muodostanut. Äitijumala, Ukkosjumala, Sodanjumala ja Metallin jumala on pelkistetty erilaisista mytologioista, ja Koora-jumalaan on kerätty se, minkä miellän uskontojen jaloimmaksi ytimeksi. (Myöhemmin sarjassa esiintyy myös Isäjumala, joka sisältää yhtymäkohtia Vanhaan testamenttiin.)

Vuorileijonan varjo -sarjassa esiintyvät jumalat eivät ole henkiolentoja, jotka puuttuisivat tapahtumien kulkuun, vaan ihmisten sisäistämiä periaatteita, jotka ohjaavat heidän valintojaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.