24.5.21

Kirjailijakuva Pentti Holapasta ja Olli-Matti Ronimuksesta

 Kiinnostuin Pentti Holapan tuotannosta luettuani Ystävän muotokuvan, ja jo ennen väitöskirjani valmistumista tein alustavan tutkimussuunnitelman ja tiedustelin Pentiltä hänen mielipidettään siitä. Pentti suhtautui tutkimussuunnitelmaan myönteisesti, ja vuosina 2001-2003 valmistui Pentti Holapan kirjailijakuva kolmena kirjana, jotka Yliopistopaino kustansi.

Pentti ei ollut kovin innokas vastaamaan, jos jotain kysyin, enkä sitten edes yrittänyt kysellä, koska minusta on paljon tärkeämpää tutkia, mitä kirjailija tosiasiallisesti kirjoitti, kuin selvittää sitä, mitä hän omasta mielestään tarkoitti. Valmistuneet tekstit Pentti kuitenkin aina luki ennen julkaisemista ja hyväksyi ne.

Pentin tuotannon tutkimisen sivujuonteena tutustuin Olli-Matti Ronimukseen. Pidimme heti toisistamme. ja hän pyysi minua avustamaan muistelmiensa tekemisessä. Kun Olli-Matin kunto heikkeni hänen keuhkosyöpänsä edistyessä, hän ymmärsi, että muistelmat eivät ehtisi valmistua. Siksi hän pyysi, että minä kirjoittaisin kirjan häneltä saamani aineiston ja keskustelujemme pohjalta. Sen teinkin, ja koska en saanut ketään kustantajaa kiinnostumaan sen julkaisemisesta, otin vuonna 2005 siitä pienen painoksen omakustanteisesti. Sitä on edelleen ainakin vapaakappalekirjastoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.