11.12.21

Kuuma tuuli

"Saaren yli keväisin puhaltavat kuumat etelätuulet olivat tänä vuonna jatkuneet epätavallisen pitkään. Sellaisen sanottiin enteilevän pahaa."

Kuuma tuuli, josta Vuorileijonan varjo -sarjan ensimmäinen osa Kuuman tuulen aika on saanut nimensä, muistuttaa sirocco-tuulena tunnettua ilmiötä, joka kreikankielisillä alueilla on nimeltään sirokos. Olen kokenut sen Kreetalla, ja siirsin kokemukseni fiktiiviseen Sirpiin:

"Oli neljäs kuivakuu. Miilan kylä roikkui auringonpaisteessa Maaran jylhän rinteen ja kuohuvan meren välissä. Pelätty kova etelätuuli toi mukanaan Autiomaan pistävää hiekkaa. Se sai paljaan ihon kihelmöimään ja turpoamaan, ja ihmiset suojautuivat suurilla huiveilla ulkona liikkuessaan."

Välimerellisessä ilmastossa ja myös fiktiivisessä Sirpissä aurinkoa riittää, mutta ongelmia aiheuttavat vähäiset sateet, ja pitkään jatkuva kuivuus yhdistyneenä kuumuuteen ja tuuleen tuhoaa kasvillisuutta. Sirpin pohjoisrannikolla on metsiä, koska vuoret suojaavat sitä. Kuumille tuulille alttiilla etelärannikolla on vain kitukasvuisia pensaita.

Kuuma tuuli ei kirjassa ole pelkkä luonnonilmiö, vaan myös vertauskuva tuhoisille voimille, joita Sirpissä edustavat vuorimaalaiset valloittajat. Sirpi on vuosisatojen aikana kehittynyt rauhanomaiseksi maaksi, jossa ihmiset ovat vieraanvaraisia ja ystävällisiä. Uudenlainen, väkivaltaan perustuva hallinto saa sirpiläiset kyseenalaistamaan entisiä arvojaan ja herättää halun vastata väkivaltaan väkivallalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.