1.8.21

Nuoret, aikuiset ja nuoret aikuiset eli YA:n ongelmia

Pilven varjo on kirja, joka nykyisin luokiteltaisiin YA-kirjallisuudeksi. Nuortenkirja se kiistattomasti on, koska kirjoitin sen vuonna 1989 WSOY:n nuortenkirjakilpailuun, ja se sijoittui kakkoseksi. Kirjoitin sen kuitenkin täysin samalla tavalla kuin kirjoitan aikuisillekin, sillä en edellytä aikuislukijaltakaan kovin suurta tietomäärää enkä elämänkokemusta. Lukijan huomiokykyä ja kriittisyyttä ei koskaan pidä aliarvioida, mutta ei kannata myöskään olettaa, että hän on perehtynyt samoihin asioihin kuin kirjailija.

Pilven varjo sopii siis aivan hyvin aikuistenkin luettavaksi, mutta luokittelu nuortenkirjaksi aiheuttaa useimmiten sen, että sitä ei löydy aikuisille tarjotuista kirjoista. Suurempi ongelma on kuitenkin, että sitä tarjotaan luokittelulla "lasten ja nuorten kirjat", jolloin lukijoiksi päätyy liian nuoria. Lapset toki useimmiten toteavat tekstin hitaasti eteneväksi ja hylkäävät kirjan pitkästyneenä. Olen kuitenkin saanut viestin kymmenvuotiaalta, joka kertoi kirjan olleen "kaunein, kammottavin ja järkyttävin lukukokemus ikinä".

Lapsia ei tietenkään voi suojella kirjoilta, joissa kerrotut asiat järkyttävät heitä, ja ehkä on turvallisempaakin valmistautua kirjojen kautta elämän ikäviin puoliin kuin törmätä niihin valmistautumattomana tosielämässä. Mutta nuortenkirjaksi luokiteltuna kirja, jossa pohditaan nuoren ihmisen väkivaltaista kuolemaa ja toisen nuoren päätymistä tappajaksi, joutuu kovin outoon seuraan ja sitä tarjotaan väärälle kohdeyleisölle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.