25.6.21

Todenkaltaiseksi sepiteltyä

Homeroksen eepokset eivät kerro syntyaikansa tapahtumista, vaan siitä, mikä jo silloin oli myyttistä menneisyyttä. Me tunnemme sen mykeneläisaikana, joka sijoittuu noin vuosiin 1700-1050 eaa.

Aloitin Vuorileijonan varjo -sarjan kirjoittamisen samanaikaisesti kuin tein opinnäytetyötä Homeroksen Iliaan sankareista. Sen taustoja ja samalla mykeneläisaikaa käsittelevää tutkimustietoa löytyi runsaasti, ja käytin sitä luodakseni kuvitteellisen maailman. Se ei pyrkinyt esittämään mykeneläisaikaa sellaisena kuin se tunnetaan, vaan loin sen samalla periaatteella, jota Odysseus toisinaan käyttää: "Noin todenkaltaisiks sepiteltyjä seikkoja kertoi."

Todenkaltaiseksi sepitelty voi kuvata ilmiöitä paremmin kuin tosiasioihin pitäytyvä kerronta. Tosiasiat koostuvat sekalaisesta joukosta syitä ja seurauksia, ja merkityksellinen hukkuu helposti merkityksettömän sekaan. Todenkaltaiseksi sepitelty antaa mahdollisuuden nostaa esiin sen, mikä on tärkeää.

Vuorileijonan varjon todenkaltaisuus on sitä, että se muistuttaa samaa maailmaa, jota Homeros kuvaa, ja historiallisesti vaihetta, jolloin mykeneläisaika oli päättymässä ja pimeät vuosisadat alussa noin 3000 vuotta sitten. Muotoilin kuitenkin sekä maantiedettä että kulttuureja oman tarkoitukseni mukaan, ja keskeinen Sirpin saari vertautuu enemmän mytologiaan kuin historiaan. Se muistuttaa Odysseiassa kuvattua faiaakkien saarta, johon ajatellaan sisältyvän viitteitä minolaiseen kulttuuriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.