26.1.21

Fiktiivinen Rosma ja nykyinen Nizza

 "Amir seisoi linnavuoren huipulla, josta näki sen itäpuolella olevaan satamaan, mutta myös lännessä olevaan lahteen, jonka hiekalle oli vedetty pienempiä, paikallisliikenteeseen tarkoitettuja laivoja ja veneitä. Lahden rannalla, linnavuoren kupeessa, oli Rosman kaupunki."

Kirjassa Jäljet hiekassa esitellään aluksi Rosman pieni kaupunkivaltio, joka on kehittynyt elilalaisesta siirtokunnasta. Kuvittelen sen muistuttavan sitä seutua, jonne kreikkalaiset noin vuonna 350 eaa. perustivat siirtokunnan, ja jossa nykyisin on Nizzan kaupunki. Linnavuoren sijoitan nykyisen Nizzan Château-kukkulan paikalle, josta näkee sekä Enkelten lahteen että satamaan. Kuvitelmissa pitää vain muuttaa asutus vähäisemmäksi ja toisen tyyliseksi, kuten myös satama ja sen alukset, ja pienen kaupungin länsipuolelle on hahmotettava näkyviin joki, joka nykyisin kulkee tunnelissa kaupungin alla.

Selvyyden vuoksi huomautus, että en tietenkään tässäkään jäljittele reaalimaailman maantiedettä enkä historiaa, käytän niitä vain apuna johdonmukaisen maailmankuvan luomisessa, ja kirjan maailma sijoittuu oikeastaan kauemmas menneisyyteen kuin alueen kreikkalainen siirtokunta, aikaan, jolloin alueella asuivat ligurialaiset. Rosman siirtokunta ja siitä kehittynyt valtio on täysin fiktiivinen luomus.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.